Miért takaríthat meg pénzt a követelések monitoringja által?

13 ápr

Miért takaríthat meg pénzt a követelések monitoringja által?

In your life, you may have many times facing financial issues. It’s good if you know how to handle it by yourself and have enough time to take care of it. In other cases, it’s time you get a financial consulting service. And the article below will show you those cases.

A monitoring tulajdonképpen egy információs rendszer, mely az adatok időbeli változásának követését szolgálja, alapja a folyamatos adatgyűjtés, folyamatossága révén hosszútávra szól. Szerepét és előnyeit két területre bontva mutatnám be, mely egyrészt a már meglévő, illetve leendő potenciális partnerek és velük szembeni követelések monitoringja, másrészt az adós monitoring, amely kategóriába a fizetési határidőn túlnyúló kiegyenlítetlen tartozásokkal rendelkező partnereket soroljuk.

A folyamat során a rendszer a megbízó cég által kijelölt partnerek pénzügyi helyzetét folyamatosan és automatizáltan figyeli meg. Kulcsfontosságú lehet egy leendő partner pénzügyi helyzetéről való megbízható tájékozódás, mielőbb elköteleznénk magunkat a partner felé. A jövőbeni potenciális üzleti kapcsolatok mérlegelése mellett szükséges folyamatosan informálódni az aktuális partnereinkről is, hiszen amennyiben meglévő partnereinknek pénzügyi gondjai támadnak az egy hosszú távú, magas költségvetésű együttműködés során komoly gondot okozhat, ám a monitoring szoftverek segítségével ezekről is gyorsan információt kapunk. A monitoring segítségével jelzést kaphatunk arról is, ha partnerünk kockázata növekszik, illetve a jövőben várhatóan milyen szinten marad fizetőképes. A megfelelő információk birtokában időben megkezdhetjük a beszedést, ezzel csökkentve kockázatvállalásunk mértékét.

A pénzügyi monitoring során külön kategóriát jelent az adós monitoring. Napjainkban egyre komolyabb gondot jelent a vállalatok számára kinnlevőségeik behajtása. A követelés lejárta és annak behajtása közötti idő növekedésével a megtérülés valószínűségének esélye egyre csökkent. Az adós monitoring része a követeléskezelésnek, segítséget nyújt annak érdekében, hogy kinnlevőségeinket mielőbb behajtsuk.

A vállalkozások életében előfordulhat, hogy a megrendelőjük a megrendelés teljesítését követően nem fizet, egy vásárlójuk részben vagy teljes mértéken elmulasztja a megvásárolt termék vagy szolgáltatás ellenértékének megfizetését. Sajnos bizonyos esetekben a peren kívül megegyezési kísérletek nem hoznak megfelelő eredményt, azonban az adósok pénzügyi helyzete az idő előrehaladtával változhat.

Kulcsfontosságú az információhoz jutás gyorsasága, amint változik az adós pénzügyi helyzete, fizetőképessége. A hitelezők között az van a legelőnyösebb pozícióban, aki mielőbb tudomást szerez ezen változásokról, hiszen a monitoring rendszer segítségével növekszik az esély a tartozás mielőbbi behajtására a mielőbbi cselekvés lehetősége által. Az időzítés tehát kulcsfontosságú, tisztában kell lennünk azzal, hogy mikor érdemes ismételten felszólítani az adóst kötelezettségeinek teljesítésére, ugyanis egy adós, aki aktuálisan kedvezőbb pénzügyi helyzetbe került, nagyobb eséllyel bírható fizetési kötelezettségeinek teljesítésére.

A monitoring segítségével nyomon követhető az adósok pénzügyi helyzetének alakulása. Információkat kaphatunk magáról az adósról, a hitelbírálati- vagy adósminősítésének helyzetéről, fizetőképességéről, fizetési hajlandóságáról és számos egyéb paraméter megadásával vállalkozásra szabottan határozhatjuk meg a szükséges adatokat. Prioritást élvez, az információk és a rendszer átláthatósága, ami az automatizáltságnak köszönhetően megfelelően működik. A monitoring a professzionálisan kialakított rendszerek segítségével megbízható, valós idejű bármikor elérhető tájékoztatást nyújt, miközben a szoftverek által az emberi hibák vétésének esélye csökken, ugyanis ez egy teljesen automatizált megfigyelési folyamat.

A lejárt követelések monitoringja által döntéseink hatékonyabbá válnak és kockázatvállalásunk csökken. Mindezen tényezők együttesen segítik vállalkozásunkat annak érdekében, hogy megbízható információkra alapozva gyorsan cselekedhessen, elkerülje a fizetésképtelen partnerekkel való megállapodást és adósainkat fizetésre bírjuk. Folyamatosan figyelembe veszi célunkat, miszerint bevételeinket szeretnénk maximalizálni. Mindemellett a monitoring rendkívül költséghatékony módszer, mely segíti kinnlevőségeink mielőbbi és minél hatékonyabb behajtását, ezáltal biztosítva a vállalkozás folyamatos likviditását és a megfelelő cash-flow áramlást.

Write a Reply or Comment